Op bezoek in Poznan…

In Mei 2021 waren we even heen en weer naar Poznan Polen om wat hoog noodzakelijke (zakelijke) dingen af te handelen / te gaan starten. Maar ja… als je er dan toch bent… moet je natuurlijk even rondkijken. 🙂

Ja, en dan moet je natuurlijk ook even wat trams en treinen gaan bekijken. En dan niet alleen die nieuwe “plastic” trams, maar zeker de lokale producten die je bijna nergens anders (meer) kunt zien. Wat te denken van de Konstal 105N vierassige trams! Gebouwd tussen 1979 en 1992. Hun bijnaam is ‘aquarium’. En deze zijn dus ook gemaakt in… Polen! Wat een heerlijk lokaal feestje.

De binnenstad van Poznan is en blijft prachtig! Mooie oude pandjes, gastvrij, alle ruimte, netjes en schoon. Hier kun je echt uren ronddwalen. Door de lockdown (alles zat echt potdicht) blijft het bij “kijken” en zelfs buiten moeten de mondkapjes op. Verder is er geen toerist te bekennen en is het er nu uitgestorven. Zelfs op een nationale Poolse feestdag. We hopen voor iedereen dat dit snel voorbij is, want sneu is dit wel… je zult er maar je winkel hebben. In Nederland zit volgens ons de boel in een lockdown.. Polen zit pas echt dicht. Potdicht. Noodzakelijk, maar wel triest om te zien.

Het bijzondere aan Poznan is dat je (als je wilt) de tegenstellingen kunt zien die er in dit land zijn. Aan de ene kant van de weg lijkt het pand in te storten, aan de andere kant van de weg staat een nieuw pand wat helemaal niet erbij hoort te zijn. Als je geld hebt knap je je huis op, als je dat niet hebt hoeft dat ook niet. Leven en laten leven.

Al met al hebben we er een paar mooie dagen mogen doorbrengen in een bijzondere tijd. Ja, het was heerlijk alles te kunnen bekijken zonder mensen die door je beeld wandelen, aan de andere kant… zo zou het niet moeten zijn. We hopen voor iedereen dat deze periode snel voorbij is.. om je een idee te geven: aan het eind van de dag zijn we bezig geweest met voedseldistributie in de regio… honderden mensen hebben anders (ook door de corona toestanden) niets meer te eten… In en in triest.

2 reacties

  1. Kees schreef:

    De laatste restjes Oostbloksfeer, hopelijk blijft dat nog even.

    • admin schreef:

      Wij hopen het ook van harte. Ja, ze hebben minder te besteden… maar ze zijn over het algemeen wel relaxter en gelukkiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch