Trabant museum Zwickau

In Zwickau zaten ooit eens de Trabant fabrieken en er zat (dat is nu dus helaas ook weg) een echt Trabant museum! (niet te verwarren met het August Horch Museum, dat is een ander museum).

Een aantal buitendelen van de Trabant waren gemaakt van Duroplast. Duroplast is een soort van kunststof wat was samengesteld uit gepeste katoenvezels in combinatie met fenolhars.

En eerlijk is eerlijk, dat werkte eigenlijk prima! Het is licht, kan niet roesten, goedkoop en makkelijk om te verwerken. Nadeel is wel dat de rest van de auto gewoon van goedkoop staal was, dus de rest van de auto was niet roestvrij… in tegendeel… Maar goed, de delen van Duroplast waren die niet onderhavig aan corrosie.

Het leuke aan dit museum was dat de machines om die Duroplast delen te maken er dus nog stonden. En dat is uniek.

Het hele proces van het maken van die delen was hier dus (eindelijk) eens goed te zien en dan krijg je ook meer een beeld van het hoe en waarom.

De delen komen dus gebakken uit een pers, waarna ze afgewerkt konden worden.

En dan krijg je dus een Trabant. Voor zijn tijd een prima auto (al helemaal gezien de omstandigheden hoe die gemaakt werd) en vergelijkbaar met de oude Dafjes in Nederland. En ja, als je die nu bekijkt lachen we er nu ook om. Maar voor die tijd, lang niet slecht.

En naast de “standaard” trabant stonden er dus ook echte prototypes, eenmalige series en andere bijzonderheden.

Maar tja.. stonden… voor zover ik weer bestaat het museum niet meer… en dat is echt enorm jammer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch