Spoorwegmuseum Piemontese

In Italië, regio Piëmont bevindt zich een heel leuk spoorwegmuseumpje waar je de oorsprong van dit stukje Europa goed kunt zien… en ook de cultuur van Italië goed kunt proeven

Laten we eens beginnen met echt Italiaans… De ALn 772.1033 (valt onder de AUTO 2N BC 76 Klasse) Dit is een motorwagen met twee dieselmotoren met 2e en eerste klas compartimenten en 76 zitplaatsen. Ze gingen in december 1940 in Biella in dienst en werden gemaakt door Fiat. Ze waren in principe gemaakt voor Egypte maar door het uitbreken van de 2e wereldoorlog is het er nooit van gekomen.

Van een meer andere soort van klasse was dan wel weer dit zeer schattige werkwagentje. Compleet gerestaureerd en alles werkt dus ook. Paste helaas net niet in de kofferbak. 🙂 #lol

Wellicht helaas is niet alles zo mooi opgeknapt, maar eerlijk gezegd maakt dit soort spoortjes wel een mooi museum. Geeft toch wat meer sfeer dan alleen maar 100% opgeknapt spul… Maar goed, smaken verschillen.

Deze C0C0 locomotief D 461.1001 is ook gebouwd door FIAT en is uitgerust met twee in Italië gebouwde dieselmotoren onder licentie van het Duitse Daimler en de elektrische transmissie was van het Franse Alsthom.

En binnen.. hebben ze een Italiaanse modelbaan staan! Jawel, met Italiaans spul erop helemaal compleet. Binnen staat trouwens een enorme berg aan spullen. Van remwerk tot kaartjesverkoop tot complete stukken wissel bediening e.d.

En ook in dit museum… weer de nodige “oorlogsbuit” zoals deze V6M436 “Italcementi” die ooit in de 2e wereldoorlog is meegekomen met de Duitsers als Wehrmachtslokomotive WR 360 C 14. En zo zie je weer hoe dit gedeelte van Europa gevormd is. Naast deze WR360 staat er ook nog een Ne 700.001 (een Engelse oorlogsloc die we in Nederland kennen als de serie NS-locseries 500, 600 en 700) en zo nog veel meer wat op die manier is beland in Italië.

Al met al een fascinerende verzameling en een mooie mix van vage Import en heerlijk Italiaans ontwerp. Meer dan de moeite waar voor een bezoekje. Op http://www.museoferroviariopiemontese.it/ staat meer info en ik wens je veel plezier met het bekijken van de foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch