Rheinwiesenlager

Rheinwiesenlagers waren 19 krijgsgevangen kampen die in het Rijnland opgezet waren vlak voor het einde de Tweede Wereldoorlog. In de kampen werden tijdelijk, onder niet al te beste omstandigheden, verschillende groepen van Duitse militaire gevangenen gevangen gezet.

De vraag was toen: waar laat je één a twee miljoen krijgsgevangenen die aan de nazi kant vochten?? En dat antwoord was nogal een lastige. Enorme(!) aantallen, die mensen moeten allemaal eten, drinken, naar het toilet, ze moeten bewaakt worden (iets met “niet alleen maar zweetvoeten”) en de 2e wereldoorlog is nog niet afgelopen. Ronduit chaos rondom troepen die aankomen, geen idee wie het zijn en of ze slecht waren of iets met minder slecht.. zeg het maar…

En dan heb je een giga probleem. Daarbij komt dat de eerste bewakers van die kampen Amerikanen waren die net de hel van het Ardennen offensief hebben overleefd (waarbij de nazi’s amerikaanse krijgsgevangenen rücksichtslos hebben afgeschoten) en dat ze ook net enkele concentratiekampen hadden bevrijd… die waren dus niet blij. En dat is voorzichtig uitgedrukt. Dan heb je dus een tekort aan alles, bewakers die niet blij zijn en een prioritering die ligt bij het zo snel mogelijk uitvechten van ww2 en zeker niet bij een gevangenen kamp waar je vijand in zit….

Het eindresultaat was (zeker in het begin) een enorme chaos, mensonterende omstandigheden, en een geschat aantal doden wat ergens tussen de 5000 en 500.000 ligt.

Huh? Waarom dat verschil in aantallen? Nou, sommige Duisters kwam het politiek goed uit als het officiële aantal hoog lag, de west strijdkrachten kwam het politiek goed uit als het aantal laag lag… en die aantallen probeerden ze dan ook nog eens uit te puzzelen op het hoogtepunt van de koude oorlog waardoor er nog meer politiek bij kwam kijken. Dus tot de dag van vandaag… is er weinig duidelijkheid en wordt er (alweer om politieke redenen) een enorm spel gespeeld hoe groot de chaos was, die er “schuldig” aan was (voor zover je al kunt spreken over schuldig in dat tijdsbeeld) en hoeveel doden er zijn gevallen…

“Geschiedenis wordt altijd geschreven door de winnaars. Wanneer twee culturen met elkaar botsen, wordt de verliezer uitgewist en schrijft de winnaar de geschiedenisboeken-boeken die hun eigen zaak verheerlijken en de overwonnen vijand kleineren. Zoals Napoleon ooit zei: ‘Wat is geschiedenis anders dan een afgesproken fabel?’

Van de kampen zelf is niets over. Graven mag je er niet want er liggen resten onder van Romeinse tijden en die mag je niet beroeren of… politiek gezien wil niemand in stront roeren. Zeg maar wie er gelijk heeft. Dus ook daar.. tot de dag van vandaag… politiek gezeur..

In Bretzenheim ligt het enige museum wat echt specifiek voor dit onderwerp is opgericht. Maar ook dat kleine museum… vindt tot de dag van vandaag nog weinig gehoor bij de politiek en is op sterven na dood.. De laatste mensen die het mee hebben gemaakt zijn nu bijna allemaal overleden, de mensen die het hebben onderzocht zijn bijna ook allemaal al weg en de politiek… heeft absoluut geen haast om er iets mee te doen en niemand wil er eigenlijk iets mee te maken hebben lijkt het wel… Oftewel: de mensheid leert niet. Tot op de dag van vandaag.

Als je de kans hebt.. bezoeken dat kleine museumpje. Neem VEEL tijd en maak eerst een afspraak. Je krijgt veel uitleg over wat het was en de politiek die eromheen heerst. Fascinerend! Minimaal 3 uur voor uittrekken. Minimaal. Zie: https://www.bretzenheim.de/project/feld-des-jammers/

2 reacties

  1. Juanita McGuiness schreef:

    Great information it would be great to read more about Bretzenheim museum, is there something in English I could read? And also anywhere else I can find information about Rhinewiesenlager?
    Thanks

    • admin schreef:

      There is (sadly) not a lot to find online, although the owner is VERY helpfull when you send him an email. (use ggl tranlate if needed) More info at: https://nat.museum-digital.de/institution/758?navlang=de

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.