Park of Military History Pivka Slovenie

Van de Joegoslavië oorlog is nog maar weinig terug te vinden qua musea. Er zijn wel wat punten van herdenking, maar de geschiedenis lijkt nog zo vers en ingewikkeld, dat er als het gaat om museums nog weinig is. Maar in Pivka (Slovenië) staat één van de weinige musea waar er wel aandacht voor is.

Luchtafweer 2e wereldoorlog duitsland

Maar goed, laten we eens beginnen met dit….. een complete trein (getrokken door een 52’er in nieuwstaat) maar aan het eind staat toch het leukste! Een luchtafweergeschut, op spoorwagon, origineel Duits, 2e wereldoorlog.

Bijzondere aan dit museum is dat je duidelijk kunt zien aan de stukken wat er gebeurt is in deze regio. Ooit was het Joegoslavië, dan weer Italië, en toen ineens Oostenrijk en nu is het Slovenië…alhoewel de spullen vaak lokaal “gebruikt” zijn, is de afkomst… ronduit chaotisch.

Krupp K5 kanon

Neem nu dit… een bodemplaat van een granaat voor een Krupp K5 spoorwegkanon die gebruikt is voor de slag bij Anzio. Pas als je er naast staat besef je hoe lomp groot de hele granaat dan moet zijn geweest… (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Krupp_K5 voor meer info en op https://www.youtube.com/watch?v=9K7t3D5Lj1o staat een filmpje van het geval in actie.

Bommen Joegoslavië oorlog

Meer into “iets met vleugels”? Gebruikt door voormalig Joegoslavië. En dan het spul wat ervoor staat, indrukwekkend.

Kerkklok bom Oorlog bommemwerper

En nu we het toch over bommen hebben…. van een 2e wereldoorlog bom kun je ook een kerkklok maken…

Ding heeft echt gehangen in een kerk in de regio toen de echte kerkklok geroofd was…. wat een wereld…

Joegoslavië oorlog tank

Iets meer naar de tegenwoordige tijd… gebruikt tijdens de Joegoslavië oorlog en met de bemanning is het niet zo goed afgelopen…

Tijdens die oorlog werd echt alles ingezet wat iedereen maar te pakken kon krijgen en desnoods werden er museumstukken gebruikt om elkaar af te maken…

Oh, en het ding stond in een hoekje en viel bijna niet op. Zegt iets over het formaat van het museum en van alles wat er staat. Van de ene Oh, naar de andere Wow…

Russische tanks en loopgraven machine

Oh ja… als je een loopgraaf wilt maken en het moet snel.. dan neem je dit… Bizar groot, en graaft gaten als een dolle.. van Russische afkomst.

Joegoslavië oorlog

Maar goed, het “leukste” was het spul wat gebruikt is in de Joegoslavië oorlog en daar was meer dan voldoende van en alles is netjes uitgelegd met respect voor het roerige verleden. Oh ja, Engelse vertaling is overal aanwezig. Handig!

Joegoslavië oorlog TV uitzending

En wat dit is? Een woonkamer uit voormalig Joegoslavië met daarin een TV die het journaal laat zien wat er uitgezonden werd toen de oorlog uitbrak…. bijzonder sfeertje zo…

En dan nu genoeg gekletst.. op naar de foto’s. Veel kijkplezier en op https://www.parkvojaskezgodovine.si/ staat meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch