NVA Museum Rügen
Op het eiland Rügen, vlak naast het KdF-Seebad, is in het dorpje Binz een NVA Museum. De NVA, wat staat voor Nationale Volksarmee, was het leger van de Duitse Democratische Republiek (DDR), ook wel Oost-Duitsland genoemd. De NVA werd opgericht in 1956 en bestond uit vrijwilligers, later werd de dienstplicht ingevoerd. Het was een van de sterkste legers binnen het Warschaupact.
Op Rügen was vroeger een enorm grote legerplaats van onder andere het 40e Fallschirmjägerbataillon “Willi Sänger” gestationeerd, dat later werd omgevormd tot het Luftsturmregiment 40.
Na de val van de Berlijnse Muur en de Duitse hereniging in 1990 werd de Nationale Volksarmee (NVA) van de DDR formeel geïntegreerd in de Bundeswehr. Op papier leek het een samenvoeging van twee legers tot één verenigd Duits leger. In werkelijkheid zag het er heel anders uit.

Van de ongeveer 137.000 personeelsleden van de NVA werden slechts ongeveer 9.000 daadwerkelijk overgenomen in de Bundeswehr. Dit betekent dat meer dan 90% van het NVA-personeel werd ontslagen. Bovendien werden de overgenomen militairen vaak in lagere rangen geplaatst en ontvingen zij slechts 60% van het salaris van hun West-Duitse tegenhangers.
Wat betreft het materieel: de Bundeswehr nam aanzienlijke hoeveelheden over, waaronder:
- 62.535 ton gevaarlijke vloeistoffen (zoals raketbrandstof en reinigingsmiddelen)
- 767 luchtvaartuigen (helikopters en vliegtuigen)
- 208 schepen en boten
- 2.761 gevechtstanks
- 9.467 gepantserde voertuigen
- 133.900 wielvoertuigen
- 2.199 artilleriestukken
- 1.376.650 handvuurwapens
- 303.690 ton munitie

Echter, een groot deel van dit materieel werd niet geïntegreerd in de Bundeswehr. Veel wapens voldeden niet aan NAVO-normen of waren overbodig en werden daarom vernietigd, verkocht of geschonken aan andere landen.
De conclusie? Hoewel de NVA formeel werd opgenomen in de Bundeswehr, werd ze in de praktijk grotendeels ontmanteld. Een leger verdween — niet met een knal, maar met een stille administratieve afwikkeling.

En in dit museum kun je een klein stukje zien van dit verdwenen leger. Ze hebben een leuke verzameling staan van materieel en als je een beetje de tijd neemt om te lezen wat er in de vitrines hangt qua beschrijvingen zie je de desillusie van de toenmalige militairen van de NVA: ze dachten op te gaan in een verenigd Duitsland… maar er volgde veelal ontslag en een meer dan onzekere toekomst voor de meesten van hun.
Meer dan de moeite waard om te bezoeken, neem vooral de tijd en lees je vooraf even in, hoe het zat met die NVA.
Adres: Proraer Allee 119, 18609 Binz, Duitsland.