NS-Ordensburg Vogelsang

De NS-Ordensburg Vogelsang is een voormalig opleidingskamp van de NSDAP in de Duitse Eifel. Deze burcht, gebouwd tussen 1934 en 1936 naar ontwerp van Clemens Klotz, huisvestte tot aan de aanvang van de Tweede Wereldoorlog vijfhonderd SA’ers (Ordensjunkers).

In de Ordensburg indoctrineerden de nazi’s rekruten tussen 25 en 30 jaar oud in hun rassenleer.

Het geheel is tussen 1934 en 1936 gebouwd in opdracht van de nationaalsocialisten maat achteraf bekeken was het niet een daverend succes, aangezien ze maar hebben gedraaid tot 1939. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kwam het opleidingsprogramma alweer stil te liggen waarna het werd gebruikt kazerne van de Wehrmacht.

Na de 2e Wereldoorlog werd Vogelsang een militair oefengebied voor verschillende NAVO-landen; eerst voor de Britten en vanaf 1950 tot in 2005 voor de Belgische krijgsmacht. Ook de Nederlandse Landmacht verbleef er vaak.

Tegenwoordig is het in gebruik door o.a. een nationaal natuurpark (een heerlijke omgeving om te wandelen), een rode kruis museum, maar vooral een museum over het gebruik van dit complex in rond de 2e wereldoorlog. Aan de ene kant begrijpelijk, aan de ander kant is het voor dat doel maar een aantal jaren in gebruik geweest waarna het vele jaren meer in gebruik is geweest in de koude oorlog door de “west machten”. En juist dat gedeelte vindt je bijna niet terug in de beschrijvingen. Eigenlijk wel jammer.

Op https://www.eifelinfo.nl/ordensburg-vogelsang/ staat meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch