Neon Museum Warschau

In Warschau staat een echt Neon museum. Nu is neon verlichting zelf al prachtig om naar te kijken, maar het verhaal achter Neon + Warschau maakt het allemaal nog interessanter.

Warschau heeft (net als alle andere grotere steden) vanaf het begin van het algemene gebruik wel Neon verlichting gehad. Maar…. in de 2e wereldoorlog is bijna de hele stad plat gegaan. Geen steen stond meer op de andere en zo is die eerste generatie Neon zo goed als verloren gegaan. Maar daarmee is het verhaal nog niet ten einde. Zeker niet.

Na de 2e Wereldoorlog viel Polen onder bestuur van de USSR en was het communistisch. Men wilde op een gegeven moment Warschau er graag weer uit laten zien als een wereldstad, maar reclame maken is wat lastig als het land communistisch is. “Alles is van de staat” / “alles is van iedereen” en reclame = kapitalistisch. En dat kan dus niet.

Dus wat doe je dan als je toch Neon in je stad wilt hebben als regering? Dan maak je regels wat er wel en niet mag. Kapitalistische merken kunnen niet, op een bloemenwinkel “bloemen” zetten mag dus wel, evenals de woorden “bibliotheek” en meer algemene namen voor de juiste panden. Ook mocht knipperend rood bijvoorbeeld niet en zo waren er een hele berg regels die je aan moest houden als je ook maar dacht aan Neon “reclame”. De aanvraag moest dan door een hele commissie heen en duurde dan ook nog eens maanden.

Toen het economisch steeds slechter met Polen ging verdwenen de Neonborden ook steeds meer. Geld voor onderhoud was er vaak niet (meer), de mensen die het konden onderhouden idem.

Van al die borden is nu weinig meer over, daarom een speciaal museum waar ze nu te bekijken zijn. Voorzichtigheid is geboden als je rondloopt, want weinig hangt achter beschermend kunststof en het gezoem van de hoogspannings-trafo’s is indrukwekkend. Het zou jammer zijn als je met je rugtas iets van al dat moois beschadigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch