Militärhistorisches Museum Flugplatz Berlin- Gatow

In 1935 werd Luchthaven Gatow gebouwd. Hier was vanaf 15 januari 1940 de Luftkriegschule 2 van de Luftwaffe gevestigd. In mei 1945 werd Gatow door het Rode Leger bezet. Berlijn werd opgesplitst in vier sectoren en in juli 1945 werd de luchthaven overgedragen aan de Britse Royal Air Force.

Tijdens de blokkade van Berlijn speelde Gatow een belangrijke rol. Vanaf 28 juni 1948 landden hier (net als op Tempelhof en Tegel) vliegtuigen die deelnamen aan de Berlijnse Luchtbrug.

Gatow had primair een militaire functie toen het nog in gebruik was en na bijna vijftig jaar trokken de geallieerden zich op 18 juni 1994 terug uit Berlijn en werd Gatow overgedragen aan de Bundeswehr. Op 30 juni 1994 werd de luchthaven gesloten en deels ingericht als museum. En dat museum.. is meer dan de moeite waard!

Er staat nu een meer dan indrukwekkende verzameling aan toestellen en (net zoals de geschiedenis van dit stukje Europa) is die heel divers! Russische MIG’s …

Een Würzburg (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/W%C3%BCrzburg_(radar) ) uit ww2 bekend van de Bruneval-raid…. (die waren we nog niet eerder tegen gekomen)

Een complete set Nike-Hercules afweer die gebruikt is door West-Duitsland, maar ook in Nederland gestationeerd was…..

Een originele Messerschmitt Me 163, een Messerschmitt Bf109…… en wie goed kijkt een Flak 88……

En met al dat alles… een geweldige verzameling! Oh, ja… voor de zuinige Hollanders onder ons… toegang gratis. “Meneer, dit is een deel van onze geschiedenis, daar moeten we zuinig op zijn, het is al betaald door uw belastingen, dus geniet ervan”…..

Zeer indrukwekkend.. Zie verder: https://mhm-gatow.de/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch