Muzeum Uzbrojenia Poznan Polen

Dit (meer dan geweldige) militaire museum bevindt zich bij de Citadel van Poznań. Je komt binnen via de kazematgang, nu bekend als de “Kleine Sluis”, en het vormde oorspronkelijk het westelijke viaduct van Fort Winiary – een van de werken van het veelhoekige fort Poznań wat is gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw.

Tot december 1918 werden alle Citadelfaciliteiten bemand door Pruisische (Duitse) militaire eenheden. Na het herwinnen van de onafhankelijkheid werden eenheden van het Poolse leger gestationeerd in de Citadel. In 1939 maakten de meesten van hen deel uit van het bevel van generaal-majoor. Tadeusz Kutrebę van het “Poznań” -leger. Als gevolg van de nederlaag in september werd de Citadel opnieuw bezet door Duitse troepen (Wehrmacht).

Het fort heeft nogal een bewogen geschiedenis en dat is meer dan duidelijk aan wat er staat..

Tot december 1918 werden alle Citadelfaciliteiten bemand door Pruisische (Duitse) eenheden van het leger. Na het herwinnen van de Poolse onafhankelijkheid werden er weer eenheden van het Poolse leger gestationeerd in de Citadel. Als gevolg van de nederlaag in de 2e wereldoorlog in 1939 in september werd de Citadel opnieuw bezet door Duitse troepen.

Ondanks de verwoesting veroorzaakt door hevige veldslagen om het fort in februari 1945, heeft de kazematroute van het Westelijk deel het redelijk overleefd. Na de oorlog werd het gebruikt door het Gemeentelijk beheer en vervulde het bestuurlijke en economische functies onder Russische invloed.

Op 31 augustus 1982 werd de permanente tentoonstelling van het Legermuseum “Poznań” geopend in de kazematgang, nu een tak van het Onafhankelijkheidsmuseum van Wielkopolska.

En wat er nu staat is een meer dan bonte verzameling van militair spul. En dat is dus in de loop van de tijd met de verschillende veldslagen in Polen blijven hangen. Van origineel Pools spul, tot Russisch, tot Amerikaans wat weer via Rusland en het Lend-Lease Act programma in Polen terecht is gekomen en dan natuurlijk ook weer Duits spul wat ook weer in de 2e wereldoorlog hier is blijven hangen. Aan de ene kant heerlijk om die chaos naast elkaar te zien staan, aan de andere kant… wat een puinbak voor de bevolking…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch