KZ-Außenlager Wernigerode – Tarnname “Richard”
Het voormalig werkkamp KZ-Außenlager Wernigerode (schuilnaam “Richard”) is kort na het begin van de Tweede Wereldoorlog gebouwd. In dit werkkamp (wat een dependance was van kamp Buchenwald) aan de Veckenstedter Weg staan nog vier oorspronkelijk bewaard gebleven barakken en een wachttoren.
Dit was dus geen vernietigingskamp, maar een werkkamp voor o.a. Rautalwerk, mijnbouwwerken in de Galgenberg en spooraanleg. Binnen het Rautalwerk, dat voornamelijk cilinder- en motorbehuizingen vervaardigde voor vliegtuig-, voertuig-, hogesnelheids- en scheepsmotoren, werkten de gevangenen in de gieterij, de stripperij, de schoonmaakwinkel, de controle- en verzendingshal en de lichtmetaalfabriek. Het werk was zwaar en gevaarlijk voor de gezondheid. Gezien deze omstandigheden waren veel gevangenen binnen drie maanden zo uitgeput dat ze terug naar het hoofdkamp werden gedeporteerd en vervangen door gezonde gevangenen……
Na de 2e wereldoorlog is het kamp uiteindelijk tijdens de DDR tijd ingezet om te herdenken wat er hier gebeurt is, maar wel met een stevig propagandistisch DDR sausje erover. Dat is te zien aan de diverse monumenten die er staan en zijn gebouwd in die geest en er is een speciaal gedeelte in de tentoonstelling wat over die tijd gaat. Na het vallen van de DDR is dat propaganda deel voor het grootste gedeelte weer verdwenen en is het nu een neutrale plek geworden om te herdenken.