IFA Museum Nordhausen

In de voormalige DDR bestond er de IFA. (Industrieverband Fahrzeugbau) Dat was de overkoepelende organisatie van de Oost-Duitse motor- en auto-industrie. Onder de naam IFA werden in de DDR zowel personenauto’s, vrachtauto’s, landbouwvoertuigen als motorfietsen en (brom-)fietsen geproduceerd. En in Nordhausen werden primair de landbouwvoertuigen gemaakt.

En dat is (helaas voor de regio) verleden tijd.. Want met het einde van de DDR kwam ook het einde van de fabrieken en er is bijna niets meer over na de sluiting in 1992.

In Nordhausen bouwde Montania AG, voorheen Gerlach & König, sinds 1907 locomotieven met verbrandingsmotoren, die via O&K werden verkocht. In 1912 of 1916 werd dit bedrijf overgenomen door O&K en voortgezet als “Werk Nordhausen”.

Tegen 1935 produceerden ze 5299 locomotieven en een totaal van 9371 eenheden bij de laatste levering in januari 1942. Op dit punt werd de locomotief constructie, inclusief 421 locomotieven die al begonnen waren, verplaatst naar Praag. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden door O & K / MBA ook 400 oorlogslocomotieven van serie 52 gebouwd – het is echter onduidelijk of dit in de fabriek van Babelsberg of Nordhausen gebeurde. Na het einde van de oorlog werd de locomotiefbouw in Nordhausen niet hervat.

2 reacties

  1. Kees schreef:

    In Nordhausen werden volgens mij ook motoren voor de vrachtwagen IFA W50 gemaakt.

    • admin schreef:

      Klopt, dat begreep ik ook. De samenvoeging van de wagens was weer ergens anders, maar dat heb ik nog niet kunnen vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch