Emsland Moor / Veenmuseum

Midden in wat ooit het grootste hoogveen van Europa was, de Bourtanger Moor / het Bourtangermoeras, ligt het Emsland Moor (turf) Museum in de directe omgeving van de Nederlandse grens.

Dit veengebied is enorm. Het loopt langs (bijvoorbeeld) Stadskanaal, Hoogeveen en gaat zo verder door naar boven langs en over de Duitse grens heen. In het begin was de turfwinning het hoofddoel, maar in de 20e eeuw is dat niet langer het hoofdproduct. Dan worden turfstrooisel, actieve kool en later ook potgrond de belangrijkere producten van dit gebied en dat is tot de dag van vandaag.

Aan de Nederlandse kant ligt de turfwinning bijna stil, maar aan de Duitse kant wordt er nog stevig ontgonnen. Je ziet soms letterlijk de grens lopen door de gebieden, waar het aan de ene kant stil is, maar aan de andere kant serieus druk met de winning van grondstoffen.

De winning is nu compleet machinaal geworden, maar dat was in het verleden wel anders.. veel, heel veel handwerk en een paar rudimentaire machines en dat was het wel…. Hard werken voor heel weinig geld en het spreekwoord “Turf, Jenever en Achterdocht” is daarmee niet onbekend…

En in dat gebied, in het noorden net over de Duitse grens bevindt zich nu een prachtig veenmuseum wat laat zien hoe het in het verleden werd ontgonnen. En eerlijk is eerlijk… wat een heerlijke verzameling hebben ze er gemaakt. De ene prachtige machine na de andere, meer dan voldoende info over het hoe en waarom en geen stoffige tent. In tegendeel.

En wie turfwinning zegt… zegt ook treintjes. En die zijn niet alleen van vroeger, maar ook van nu. Want die treintjes zie je in dezelfde omgeving nu nog steeds door de landerijen heen rijden.

En het museum zelf.. heeft er ook een heerlijke verzameling van. Het ene locomotiefje na het andere heerlijke wangedrocht, want die dingen waren (en zijn) er niet voor het mooi, maar om te werken. Dus als je er zelf wat aan kunt lassen om het werken beter te maken doe je dat dus ook. Heerlijk pragmatisch.

Zeker de moeite waard om dit museum te bezoeken en doe jezelf een plezier als je gaat: rij daarna ook even door de buurt heen en zie de turfwinning zoals die vandaag nog steeds plaatst vindt. Trek er dus minimaal een dag voor uit. Voor meer info over het gebied, zie: https://www.naturpark-moor.eu/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch