Dwangarbeiderskamp in Niederschöneweide / Treptow-Köpenick

In de nazomer van 1944 waren er 7,6 miljoen buitenlandse burgerarbeiders en krijgsgevangenen op Duits grondgebied te werk waren gesteld.. van wie de meesten onder dwang. In 1944 vormde deze slavenarbeid een kwart van de totale beroepsbevolking van Duitsland, en de meerderheid van de Duitse fabrieken had een contingent gevangenen. En er waren dus ook (letterlijk) duizenden dwangarbeiderskampen door heel Duitsland heen. Helaas is daar weinig meer van te vinden, laat staan dat het nog herkenbaar is en dat je er nog iets kunt leren van het verleden.

In 1943 begon de planning voor de bouw van dit dwangarbeiderskamp in Berlijn wat moest plaats bieden aan meer dan 2000 buitenlandse dwangarbeiders waaronder Nederlanders en Italianen die moesten werken bij batterijfabriek Pertrix (VARTA).

Na de Tweede Wereldoorlog werd het kampterrein korte tijd gebruikt door het Rode Leger; later, in 1946, verhuisde een DDR-seruminstituut naar het westelijke gebied aan de Britzer Strasse. In 1993 werd er begonnen om met de grotendeels bewaard gebleven overblijfselen van het dwangarbeiderskamp een museum te bouwen.

Zie: https://www.ns-zwangsarbeit.de/home/ voor meer info.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.