Drukkerij museum Grębocin

In Grębocin zit een klein, maar HEEL mooi drukkerij museum in een oud kerkje wat helemaal opgeknapt is in stijl.

Laten we eens beginnen met dat kerkje.

Dit gotische kerk is gebouwd in het begin van de 13e / 14e eeuw, en is met een toren uitgevoerd rond het midden van de veertiende eeuw, het is weer herbouwd in 1687. In de jaren 1920 raakte het buiten gebruik en is leeg komen te staan en raakte na de oorlog in verval. In 1998 werd het verkocht als ruïne (er zat geen raam meer in en het dak was ook weg…) voor algemene renovatie. En als je nu kijkt… heb je geen idee wat voor ruïne het is geweest. Aan de buitenkant in stijl weer opgebouwd, aan de binnenkant compleet met balkon en muurschilderingen. Prachtig. Als je niet beter wist zou je zeggen dat het allemaal oud was.

En dan het museumpje zelf. Wat een pareltje! (bijna) alles werkend, goed opgezet met een duidelijke (Poolse) omschrijving, van de boeken die werden geschreven door de monniken tot de eerste echte drukpersen die met de hand werkten.

Verder de nodige uitleg hoe papier wordt gemaakt, workshops (ook voor kinderen), helemaal compleet en de vrijwilligers hebben alle tijd voor uitleg. (als je Engelstalige uitleg wilt, bel van tevoren) Als je in de buurt bent: aanrader!

Voor meer info, zie: https://muzeum.grebocin.pl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch