Bratislava Slovak Museum of Transport

Het Slowaakse Transportmuseum Museum in Bratislava wat een feest om te bezoeken. Niet groot, maar heerlijk rustig, alle ruimte en vooral een heerlijke expositie over het spoor- en wegvervoer in Slowakije.

Buiten staat het nodige aan spoorgerelateerd spul zoals deze fraaie stoomlocomotief. Gemaakt door Skoda (hun eerste locomotief die ze helemaal zelf hebben uitgebracht)

Het ding weegt rond de 18 Ton (leeg) en ze zijn gebouwd vanaf 1923.

Wat te denken van een fraaie Tatra T603. Gebouwd in voormalig Tsjecho-Slowakije en bedoeld voor regeringsfunctionarissen e.d. “Jan Modaal” heeft dit dus nooit kunnen bezitten. Ze zijn geproduceerd vanaf 1956 en was voorzien van een 2545 cc V8-motor die 94PK levert. Voor die tijd absoluut niet verkeerd en de topsnelheid lag ergens rond de 160 km per uur. Niet slecht voor een auto uit 1956 en dan hebben we het nog niet eens over de futuristische vormgeving.

Maar waar dit museum vooral echt super in is.. zijn de prototypes van bijvoorbeeld een BAZ MNA 900 (zie foto) die geproduceerd werden in Bratislava en hun tijd ver vooruit waren. Deze mini busjes werden geproduceerd in de 80er jaren, maar helaas “achter het ijzeren gordijn” dus wij zaten toen nog met de oude hoekige Ford transit die er slechter uitzag maar vooral een stuk slechter reed. ..

En het museum staat er vol mee. Vooraan het prototype van de Skoda Locusta en daarachter gaat het nog veel verder met prototypes uit het voormalige Oostblok.

En wie denkt dat ze alleen in Amerika van dit soort prachtige busjes konden maken… fout. Dit is een prototype van een Tatra Minibus. Is het niet prachtig!

Al met al een heerlijke verzameling, maar neem vooral de tijd en doe desnoods even wat vooronderzoek wat er allemaal staat. Dan ben je zo een dag onder de pannen en loop je van de ene Oostblok verbazing in de andere. Klopt, ze maakten niet alleen maar rommel in het Oosten… dat sprookje is ons wel verteld in het westen, maar dat was dan weer “west propaganda”.

Maar goed, voor Auto’, motoren, treinen, fietsen en vooral veel prachtig spul uit de regio zeker de moeite waard. Zie ook: https://www.welcometobratislava.eu/museum-of-transport/ voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch