We gaan verhuizen… naar.. Polen.

OK dan… het grote nieuws kan nu echt wereldkundig worden gemaakt… we gaan verhuizen! …. Naar Polen. 

Wat? Hoe dan, waarom dan, huh? 

Welnu… we zijn aan deze kant eens gaan denken.. stel… dat tijd en geld geen rol speelt… (hypothetisch vraagstuk, maar een leuke oefening) wat zou je dan echt willen doen? Wil je dan blijven werken voor “de dikke BMW / slechte Mercedes van de baas” of zou je echt iets anders willen doen?

En eerlijk gezegd.. werken voor de centen…. dat hadden we samen wel gezien eerlijk gezegd. In het Engels noemen ze dat wel de “rat race”. Ja, met wat geluk heb je een leuk huis, een mooie auto… maar met wat pech ben je dat morgen ook weer kwijt. (wie het verhaal van de auteur M kent, weet voldoende). Morgen kan het allemaal weg zijn. En waarvoor heb je dan gewerkt dan? Is er iemand beter van geworden….mhh… spannende gedachte.

Dus toen we zelf aan het nadenken waren over onze toekomst viel dat af. Wat we wel GRAAG zouden willen doen is meer voor de mensheid willen betekenen. Dit ook omdat God ons ook vraagt of we wel goed met andere mensen om gaan die in nood zijn. Dat is geen “mogen”, dat is een “moeten”.

De wereld is niet altijd een “feest” en sommige mensen hebben het echt zwaar. Heel zwaar… neem nu doelgroepen als vluchtelingen die klem zitten en in tentjes “leven”, alcoholverslaafden, weeskinderen, de mensen aan de onderkant van de maatschappij…

De wereld is niet altijd een “feest” en sommige mensen hebben het echt zwaar. Heel zwaar… neem nu doelgroepen als vluchtelingen die klem zitten en in tentjes “leven”, alcoholverslaafden, weeskinderen, de mensen aan de onderkant van de maatschappij…

(foto: Zigeunerkamp in onderweg eens tegengekomen. Staat nergens op een landkaart, straten van steen zijn er niet, riolering ook niet, 80% van de “huisjes” zijn echt te smerig om binnen te gaan en ga zo maar door…) Oh ja, goed kijken wat die meneer in zijn handen heeft… daar spelen de kinderen mee….

Klein dingetje is dat we niet al die problemen kunnen oplossen. En eerlijk gezegd: er zijn vaak ook al mensen mee bezig die er VEEL beter in zijn dan wij.

Één probleem: Per maand, vallen er 1500 van die “ontwikkelingswerkers” uit. Niet gepland. Per maand. Wow…

En dat zijn er teveel. Die mensen gaan er VOL voor, steken er hart en ziel in en (helaas) veel ervan branden af. Iedere maand raak je dus 1500 mensen kwijt die juist die mensen in nood kunnen helpen. En daar willen we wat aan doen.

We gaan een soort van B&B starten voor die doelgroep. (Christelijke ontwikkelingswerkers). Waar ze even een paar weken tot rust kunnen komen. Wellicht eens na kunnen gaan denken.. “waarom doe ik dit werk en waarom kost het mij meer dan ik aan energie heb?” en wellicht eens, samen met een therapeut, kunnen praten “hoe nu verder”.

En hopelijk kunnen we ze dan een beetje helpen om hun werk vol te houden…om daarmee anderen weer verder te helpen…

En dat is maar één van de projecten. Verder komt er een project voor weeskinderen, een project voor Expats in psychische nood en nog meer

Hoe we dat gaan betalen? Uhh… dat is ronduit spannend. Een gedeelte van dit spannende plan is al betaald, maar voor een groot gedeelte gaan we leven en draaien op… giften…! Maar goed, we hopen dat andere mensen net zo enthousiast zijn over de doelen en ons voor een paar knaken (of meer) willen helpen per maand. Een Euro gaat in Polen een stuk langer mee dan in NL… een stuk langer. En dat kunnen we dus weer inzetten voor mensen die het echt moeilijk hebben.

De commerciële baan van E is inmiddels opgezegd, contacten gelegd met wat andere organisaties in Polen om dit te kunnen doen (we hebben al een werkpand, een woonpand wordt t.z.t. aan gewerkt), we hebben een stichting in het leven geroepen om het onder die vlag te kunnen doen en we maken stevige stappen naar onze toekomst in Polen.

Hoe lang we daar gaan wonen? Geen idee. Zoals M dat zegt: “als onze lieve Heer wil dat ik er een jaar heen ga, is dat prima, en als ik er altijd moet blijven wonen is dat ook best”. De planning is (d.v.) om in April 2022 Nederland te gaan verlaten…

En is het spannend? Ja… nogal.. zachtjes uitgedrukt. Nieuwsgierig over deze plannen? Op https://www.emmy.foundation/dutch/ kun je meer lezen.

En heb je vragen? Laat het gerust weten. Oh ja… en denk eens aan ons.. we vinden het echt spannend… en eerlijk gezegd… we raden het iedereen af om het ook te gaan doen.. het doel is geweldig(!!), maar doe het alleen als je echt voelt dat je het MOET doen.. en anders… blijf lekker in NL. Prima land, alles geregeld, weinig mis mee.

(klopt, dan komen er dus ook meer blogjes van treinen, schroot en andere feestelijkheden uit Polen… heerlijk land, meer dan voldoende te zien en te bekijken… )

4 reacties

 1. Kees schreef:

  Goed om je hart te volgen en zeker spannend om zo’n grote stap te wagen. Ook mooi om je belangeloos in te zetten voor mensen aan de onderkant van de maatschappij. Maar ik volg je advies om het vooral NIET te doen, die roeping voel ik niet en blijf liever in Nederland. Al is die ratrace inderdaad ook niet alles, daar probeer ik zelf zo weinig mogelijk aan mee te doen. Vast heel veel succes gewenst in Polen, het gaat jullie vast lukken!

 2. Edwin schreef:

  Een hele grote mooie dankbare stap die jullie gaan maken. Een stap die groter is dan jullie nu beseffen en die ik nu besef, dat besef ik me nu ook.

  Geniet van de stap die jullie maken, geniet van elkaar en geniet ook van het besef wat jullie gaan doen!

  Polen is een land zo jullie weten wat ik ken en waar mijn vrouw komt voor haar werk. Heb er net al jullie een band mee en het zal me niets verbazen als ik ooit bij jullie buurten.

  • admin schreef:

   Dank je! Het is inderdaad best wel een grote stap en per week lijkt die groter te worden. Aan de andere kant… het is voor een mooi doel en dat maakt het de moeite meer dan waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch