V3 lanceerinstallaties Mimoyecques Frankrijk

In Mimoyecques bevinden zich de resten van een lanceerinstallatie voor de V3 die in de 2e wereldoorlog is gebruikt. (zie: https://www.eigenwebstek.nl/diversen/v3-lanceerinstallaties-miedzyzdroje-polen/ voor de test installatie in Polen met meer uitleg hoe dit systeem moest werken)

De buizen voor de lanceerinstallatie moesten in een opgaande hoek worden gebouwd en (gezien de plek vlak aan de kust in Frankrijk) ook nog eens beschermd worden tegen bombardementen.

In Mimoyecques hebben ze dat proberen op te lossen door de installatie in een berg te bouwen.

Bovenop de berg lagen een soort van gepantserde deksels met daarin de gaten voor de buizen. De kans dat je deze installatie dus buiten gebruik kon krijgen door een bombardement was dus maar klein.

Dat bombarderen is natuurlijk wel geprobeerd, maar echt een succes is dat niet geweest. Aan de andere kant… de werkzaamheden liepen er wel stevige vertraging door op, waardoor de installatie nooit echt in gebruik is genomen. Al met al hebben ze dus wel nut gehad, al is het niet direct.

In de berg zelf resten alleen nog de gangen waar de installaties in zaten, van de lanceerinstallatie zelf is niets over. Wel hebben ze een schaalmodel nagemaakt en erin gelegd, maar die is dus niet echt.

Al met al bestaat er niet zoveel meer van de V3 / het 3e wonderwapen van de 2e wereldoorlog. Aan de andere kant… als je de uitgravingen ziet op deze plek en wat er nog ligt in Międzyzdroje Polen, valt het eigenlijk niet tegen. Een groot succes was het al niet om mee te beginnen, veel is er niet gebouwd en dan is het eigenlijk een wonder dat dit er allemaal nog is. Een stukje minder bekende geschiedenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch