V3 lanceerinstallaties Międzyzdroje Polen

Wie zich een beetje heeft verdiept in de geschiedenis rond de 2e wereldoorlog kent de V1 “vliegende bom” en de V2 raketten. Maar…. er was ook een V3. En die is een stuk minder bekend.

De V3 was een soort van granaat die afgeschoten werd door meerdere ladingen achterelkaar, in aan lange buis, af te vuren. Het projectiel ging onderin erin, dan werd de onderste lading afgeschoten, als die die voorbij was lading 2, 3, 4 en ga zo maar door tot die helemaal boven uit de loop was. Op de foto rechts zie je de installatie zoals die in Polen in gebruik was.

In Polen? Ja. De eerste test installatie is gebouwd in de buurt van Magdeburg (Duitsland), maar die kwam al snel in gevaar door de bombardementen van de geallieerden. De 2e test installatie is daarna gebouwd in wat nu Międzyzdroje heet en wat toen Zalesie (in Wolin) hete.

Dat ligt naast de oostzee waarheen de testschoten gingen. De zee in. Als je op de kaart kijkt zul je zien dat het ook (relatief) dicht bij Peenemünde ligt, waar o.a. de V2 raketten werden getest.

Uiteindelijk kwam dan dit ding uit de bovenkant wat een Sprenggranate 4481 heet.

Succesvol was het allemaal niet, want de timing tussen als die ladingen kwam nogal precies en dat kregen ze niet voor elkaar.

Van die V1 installaties is weinig meer over en ook van de V2 installaties bestaat weinig meer. Maar nu komt het… van de V3 installaties is naar verhouding nog best veel te vinden!

In deze fotoserie gaan we kijken naar de test installaties in Międzyzdroje.

Nu moet je wel eerlijk zijn wat er van over is na al die tijd. Alles wat van waarde was (ijzer) is in al die jaren weggehaald. Was het niet om de oud ijzer prijzen dan is het wel weggehaald door de geallieerden om door hun getest te worden of het toch een bruikbaar idee was. (en het antwoord ook van hun was: nee, gaat niet werken)

Wat er nog wel ligt zijn de betonnen “voeten” waarop de buizen waren bevestigd.

Op deze plek hebben drie van die lanceer platformen gelegen en daar is (relatief) nog best wel wat van over. Ze liggen tegen de natuurlijke berg aangebouwd waarmee de aanleg relatief makkelijk was en ze liggen dus allemaal gericht naar de zee.

Verder zijn er nog de nodige bodemvondsten te zien die ze in een klein(!!!), had ik al klein(!!) museumpje hebben tentoongesteld. In dat museumpje kun je ook (op een Engelstalige of Duitse) kaart lezen wat er ooit is geweest en hoe het ooit, een soort van, heeft gewerkt.

Al met al valt het eigenlijk niets tegen wat er nog van te vinden was op deze plek na al die jaren. Als je in de buurt bent best wel de moeite waard om even te gaan kijken. Neem wel even de tijd om zelf de berg op de lopen en de resten van de installaties te zoeken en te bekijken.

Nu was dit dus een testinstallatie… na het testen op deze locatie is er in Frankrijk (Mimoyecques) een echte installatie gebouwd die gericht was op Engeland. Zie verder: https://www.eigenwebstek.nl/diversen/v3-lanceerinstallaties-mimoyecques-frankrijk/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch