Teufelsberg Berlin
In het westen van Berlijn ligt de Teufelsberg, vernoemd naar het meertje wat er naast ligt. De berg is echter geen natuurlijke berg, maar is gemaakt van puin wat overgebleven is na de 2e wereldoorlog toen de stad Berlijn letterlijk in puin lag.
Op de plek waar nu de berg ligt, was eerst de Wehrtechnische Fakultät gebouwd die na de 2e wereldoorlog opgeblazen is. Helemaal kregen ze hem niet weg en ze hebben hem gevuld met puin… en nog meer puin… zodat er uiteindelijk een berg ontstond van 26 miljoen kubieke meter puin met een hoogte van 120 meter hoogte.
In 1972 waren alle opruimwerkzaamheden in Berlijn klaar en is er een laagje zand overheen gegooid en zijn er bomen geplant. Maar dat puin…. zie je nog overal doorheen komen. Naar schatting ligt er het puin van ongeveer 150 duizend gebouwen… En zo ontstond er een niet natuurlijke berg, aan de westkant van Berlijn, midden in het voormalige Oost-Duitsland.
En die berg… dat was voor de west-machten een kans! Zet er een radar op en je luistert zo de oost vijand af. Rond 1950 is er gewerkt met een mobiel station ter bewaking van het luchtruim, en rond 1957 was er al een vaste basis gestationeerd door de Amerikanen. Dat de Russen er niet blij mee waren moge duidelijk zijn, maar die konden er weinig aan doen. Op de berg kwamen een paar enorme radarbollen te staan met alle bijbehorende gebouwen. En die staan er nog steeds.
Na het uiteenvallen van Oost-Duitsland en de samensmelting tussen Oost en West-Duitsland is de basis opgeheven in 1991 waarna het leeg kwam te staan. Daarna is het verkocht aan een particuliere maatschappij om het om te bouwen naar Hotels met congrescentrum, een spionagemuseum, exclusieve appartementen en een restaurant, maar daar is het nooit van gekomen. De maatschappij ging failliet, de werkzaamheden stopten, de bewaking verliet het terrein en zo ging langzaam alles kapot.
Inmiddels heeft de stad Berlijn wel bepaald dat het historische waarde heeft, dus in theorie wordt het nu tegen verder verval behoedt, maar in de praktijk is dat een klus die niet te doen is.
Het terrein is sinds 2013 een soort van geopend voor publiek (toegang 8 euro pp) en is in gebruik genomen door de Initiative Kultur-DENK-MAL Berliner Teufelsberg g.e.V. die het gebruikt als kunst locatie en aan de andere kant probeert de militair historische kant in stand te houden. En dat lijdt dit een ENORM kunstwerk!
Voor wie er meer geïnteresseerd is in de militaire historie, bij de ingang zit een museum waar een paar hele mooie originele stukken staan met meer dan voldoende uitleg over het hoe en waarom.
Al met al hebben we er een prima dag gehad en komen er zeker nog een keertje terug. Het is er superrelaxed, je kunt er echt uren kijken en ronddolen. Aanrader.
Ziet er bijna anarchistisch uit
Absoluut. Heeft wel een sfeertje zo.