Stasi gevangenis Berlijn Hohenschönhausen

In de wijk Lichtenberg in Berlijn staat nog de oude Stasi gevangenis van Berlijn. Gebouwd in 1938 als fabriek en in Mei 1945 in gebruik genomen door de Russische NKWD als kamp voor “politieke gevangenen”.

Onder in de gevangenis zaten (letterlijk) kerkers voor overhoringen (noem het soms gerust martelingen) waar mensen in eenzame oplsuiting zaten.

Na 1951 is het in gebruik genomen door de Stasi / MFS als gevangenis voor primair politieke gevangenen. Deze werden soms (na een verwarrende rit door Berlijn) met een nep bakkersauto binnengebracht waardoor ze geen idee hadden waar ze waren. Ze wisten dus niet of ze nog in Berlijn waren of er ergens buiten aangezien ze niet naar buiten konden kijken en de auto bewust stukken omreed (soms uren) om de verwarring nog groter te maken.

Binnen de DDR werden gevangenen die inmiddels veroordeeld waren, ook getransporteerd per trein en één van die unieke rijtuigen (dus met cellen erin) staat hier ook.

Berlin Hohenschönhausen was primair voor verhoor en indoctrinatie, de uiteindelijke straf werd vaak dus ergens anders uitgezeten na een soort van strafproces.

Op https://www.stiftung-hsh.de/ staat meer info en als je erheen gaat: doe een rondleiding. Deze wordt vaak gedaan door oud-gevangenen van het DDR-regiem en de verhalen zijn soms ronduit bloedstollend…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch