Prora KdF-Seebad Rügen

Kraft durch Freude (KdF) was een door de Duitse Nationaal Socialistische overheid beheerde organisatie in nazi-Duitsland die goede arbeidsprestaties beloonde met uitstapjes en vakanties. En één van die vakantieuitjes…. zou Seebad Rugen worden in Prora.

De opdracht voor het bouwen van dit vakantieparadijs aan de Oostzee kust is in 1935 gegeven en het zou in gebruik worden genomen in 1940. Op dat moment waren er acht hotelblokken met een theater en een kade in ruwbouw gereed…. Maar voor het doel waarvoor het gebrouwd is… is het dus nooit gebruikt.

Toen de 2e wereldoorlog uitbrak is de bouw gestaakt, want de bouwmaterialen voor dit gigantische project moesten worden ingezet voor de oorlogsdoeleinden en hetzelfde goldt voor de arbeiders.

Na de 2e wereldoorlog is het complex ingenomen door de russen die er een basis hebben gehad en daarna is het Oost-Duitse leger erin getrokken. Tussendoor en daarna heeft het leeggestaan en helemaal vol is het dus nooit geweest. Hele stukken waren (tijdens ons bezoek) dus nog in de staat zoals het achtergelaten is rond 1940.

Helemaal af is het dus nooit geweest en het doel waarvoor het gemaakt is… nou…

Want… alhoewel het complex nooit afgebouwd is in de nazi tijd.. en ook niet onder de russen… en ook niet in de DDR tijd… is het complex nu compleet in verbouw. Alles wordt (stevig!) verbouwd en er komen dure appartementen in. Dus na meer dan 85 jaar.. gaat “Prora” nu eindelijk worden gebruikt waarvoor het bedacht was: een vakantieparadijs. Alleen dan niet voor het Nationaal Socialistisch gedachtegoed, maar voor het kapitalisme.. Dat hadden Hitler, Stalin en Erich Honecker zich niet voor kunnen stellen.

De foto’s zoals je die hier ziet kun je dus nooit meer maken. In één gedeelte zit nu een DDR / NVA-museum, er zit een jeugdherberg in (doen! Dan kun je zeggen dat je in Hitler zijn vakantieparadijs hebt geslapen) en de rest is verbouwd en niet meer toegankelijk.

2 reacties

  1. Remco schreef:

    Imposant. Ik was daar lang geleden al. Ook een mooi museum daar

    • admin schreef:

      Museum hebben we helaas niet mee kunnen pakken deze keer. Was in een soort van verbouw status o.i.d…. beetje vaag. In ieder geval wel gesloten toen. Snik…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch