Nederlandse Den Oudsten / DAF MB200 bussen in Poznan Polen

Wie kent ze niet van vroeger? De bekende streek en stadsbussen, gemaakt op een autobus chassis van DAF en waarop Den Oudsten in 1969 de standaardstreekbussen heeft ontwikkeld. Mooie herinneringen aan. Maar ja, eenmaal gaan die bussen met pensioen… of toch niet helemaal?

In Juli 1991 zijn er 29 van deze Den Oudsten bussen geschonken aan Poznen (Polen) om daar ingezet te worden. En… uiteindelijk hebben de laatste bussen het daar tot 2008 uitgehouden. Deze 29 bussen kwamen uit de Stad Utrecht en hebben gereden bij West-Nederland.

De bussen die in bij de MPK in Poznań terecht zijn gekomen hadden een semi-automatische transmissie, de bussen die bij de MPK in Gniezno kwamen hadden een automatische transmissie.

Deze bus was ooit de 9287 van West-Nederland met als kenteken BF-91-BD en is geproduceerd in 1982.

In Poznan is deze bus van deze serie bewaard gebleven en is in 2021 compleet gerestaureerd.

De bus is compleet uit elkaar gehaald en grondig geïnspecteerd. 

Onder andere de motor en de semi-automatische versnellingsbak werden gereviseerd. De carrosserie, het chassis, de ophanging en het remsysteem werden vernieuwd en onderhouden. De vloer en vloerbedekking, bekrast glas, raam- en deurafdichtingen, zijlaminaten en vestibules in de passagiersruimte en de stoelen werden vernieuwd. Ook de buitenverlichting en chromen decoratieve elementen werden vernieuwd.

Tegelijkertijd zijn de authentiek Nederlandse knoppen en schakelaars gerestaureerd en is de originele bestuurderscabinedeur weer teruggeplaatst. Verder werd de bus weer gespoten in de kleuren wit, geel en grijs. Dankzij samenwerking met liefhebbers uit Nederland hebben ze de originele kleuren kunnen bepalen waarmee deze bus in 1982 in de fabriek is gespoten. 

In 1991 kwam hij ook naar Poznań in dit kleurenschema. De bus met het nummer 1222 wordt nu ingezet op de toeristische buslijnen 100 en 102 en eventuele speciale ritten.

Opvallend is dat de Nederlandse bordjes ook nog in de bus zitten. Van het “niet spreken met de bestuurder” tot de bordjes voor de nooduitgangen en de stopknoppen, alles is nog aanwezig.

Al met al een mooie rit terug in de tijd.

De bussen rijden op zaterdag en zondag, op de website van de MPK Poznan vindt je de tijden van route 100 en 102. Ze vertrekken vanaf het Hoofdstation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch