Een Russische kazerne in voormalig Oost-Duitsland

Hier en daar liggen er in voormalig Oost-Duitsland nog het e.e.a aan oude legerplaatsen…

In dit geval gaat het om de verlaten legerplaats Heeresversuchsanstalt Hillersleben, deze is gebouwd in 1935. Toen zijn hele dorpen gesloopt om dit 30 km lange en 12 km brede gebied te bouwen. Het werd primair gebruikt om nieuwe wapens te testen. (Het Dora geschut is hier bijvoorbeeld getest) Het ligt net buiten Hillersleben in Saksen-Anhalt, Duitsland. De grens met voormalige West-Duitsland ligt trouwens maar een aantal tientallen kilometers verder….

Hoe groot het is snap je als er een compleet ziekenhuis, een theater, manege, zwembad en bijvoorbeeld bioscoop in passen.

In de oude kazerneblokken vond je nog veel sporen van het oude verleden. Zo had het bijvoorbeeld ook zijn eigen kranten uitgeverij en was er ook een eigen radiostation. De kranten kon je nog overal terugvinden tot jaren later…

Na de Tweede Wereldoorlog nam het Russische leger de basis over (Gruppe der Sowjetischen Streitkräfte in Deutschland (GSSD) en werd het verbouwd tot één van de grootste en zeer geheime militaire oefenterreinen buiten de Sovjet-Unie. Ongeveer 20 tot 30.000 Sovjet-soldaten van onder andere de 47e Panzer Divisie waren hier gestationeerd.

Hillersleben had de bijnaam ‘Klein Moskou’ en wat er achter de muren gebeurde, was geheim.

Dat het een enorme basis moet zijn geweest is meer dan duidelijk. De bioscoop, manege, zwembad, verzin het maar, alles lag er nog jaren… alleen dan wel vervallen en de natuur won het langzaam weer terug. En vandaag… resten alleen nog de foto’s….

Na het vertrek van de russen, die tussen 1990 en 1994 vertrokken, nam de (west Duitse) Bundeswehr het oefenterein geheel over, maar de kazernestad zelf werd verlaten. De Truppenübungsplatz Altmark is nog wel steeds in gebruik, maar de gebouwen zijn inmiddels bijna allemaal verdwenen.

Het Oost Duitse leger heeft hier dus ook nooit gezeten. Het is eerst een Nazi Duits gebied geweest, daarna Russisch en daarna “verenigd Duits” waarbij het oefenterrein tot heden nog steeds in gebruik is.

In 2010 is het verkocht en rond is het helaas 2013 gesloopt. Best jammer gezien de geschiedenis die het heeft (die enge man met dat vreemde snorretje is hier ook nog geweest), maar tja…. wat moet je ermee.. je kunt niet alles bewaren helaas.

2 reacties

  1. Kees schreef:

    Daar had ik ook wel even rond willen lopen.

    • admin schreef:

      Helaas, alles ligt inmiddels tegen de vlakte. Er heeft trouwens nog jaren een rus in de ruïnes ” gewoond” die niet terug wilde naar Rusland nadat de troepen zijn weggaan….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch