Deutsch-Russisches Museum

Je herkent de plek n.a.w. niet… maar hier is de Duitse overgave getekend op 8 Mei 1945. Maar uhh.. die overgave was toch al getekend op 6 Mei in Reims? Nou… ja… een soort van.

In Reims had inderdaad Generaal Alfred Jodl de Duitse overgave getekend op het hoofdkwartier van de geallieerden, maar omdat het overgavedocument in Reims niet getekend was door de hoogste Duitse bevelhebber, besloten alle partijen dat een tweede document getekend moest worden.,,,,

Om het nog iets gecompliceerder te maken… gezien het tijdsverschil met Moskou, was het daar al 9 mei, vandaar dat de russen het vieren op die datum.

Die overgave werd getekend door veldmaarschalk Wilhelm Keitel, generaal Hans-Jürgen Stumpff en admiraal Hans Georg von Friedeburg. Sovjet maarschalk Georgy Zhukov en Arthur W. Tedder. En die getekende papieren… liggen nog steeds op die plek.

De plek van overgave was in de 2e wereldoorlog in gebruik als Wehrmacht als officierskantine en is na de ondertekening komen te liggen aan de “Oost” kant. Daar is het in gebruik genomen door de russen en daarna is het overgedragen aan de DDR die er een museum van de overgave van heeft gemaakt. Na de val van de DDR heeft het nieuwe Duitsland, samen met Rusland samen er een gezamenlijk museum van gemaakt. Een plek met een bijzondere historie.

Oh ja, als je de kans hebt… ga er op 8 Mei heen. De russen laten dan even duidelijk met een feestje zien wie er gewonnen heeft. Meer dan de moeite waard om specifiek op die datum er te zijn.

2 reacties

  1. Kees schreef:

    Alweer zo’n interessante plek, het wordt tijd dat we weer zonder testen en verklaringen de grens over kunnen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.