Checkpoint Bravo

Checkpoint Charlie kennen de meesten wel… (Met dat huisje in Berlijn), Checkpoint Alpha misschien nog net (Marienborn Helmstedt), maar Checkpoint Bravo? Dat kennen de meesten niet.

Om het wat duidelijker te maken een korte uitleg… Als je van West-Duitsland naar Berlijn wilde gaan moest je eerst door een stuk Oost-Duitsland heen. Je ging dan meestal de grens over bij Marienborn Helmstedt (Checpoint Alpha), daarna reed je via een gesloten snelweg dwars door oost Duits gebied heen (afslaan was dus verboden!) en daarna kwam je bij de West-Berlijn kant aan. (checkpoint Bravo) West-Berlijn was dus een soort van enclave / eilandje binnen in Oost-Duitsland.

Je moest dus minimaal 2x door een grens heen om in West-Berlijn te komen. Eenmaal bij checkpoint Alpha en daarna nog een keer bij checkpoint Bravo.

Checkpoint Bravo lag dus op de grens van West-Berlijn en werd gecontroleerd door de Amerikanen.

En waarom het “checkpoint” hete en niet “grensovergang”? Simpel: de west machten erkenden Oost-Duitsland niet als land. Dus als er op papier geen land.. bestaat is er ook geen grens.. en kan er dus ook geen grensovergang zijn… Dus noemden ze het een checkpoint.

En checkpoint Bravo (ook wel Kontrollpunkt Dreilinden genoemd) bestaat dus nog steeds. Je kunt er met een beetje plannen en uitzoeken nog een rondleiding bezoeken en het is het hele jaar gewoon open. Het kan wel even zoeken zijn hoe je aan de juiste kant van de snelweg komt, maar met een beetje geduld kom je er wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch