Bezirksverwaltung für Staatssicherheit Leipzig

In Leipzig zit in het oude pand van de Bezirksverwaltung für Staatssicherheit (Stasi) nu een museum wat herinnert aan de historie van dit pand en de (donkere kant van) Stasi in de DDR.

In December 1989 kwam er een eind aan het gebruik door de Stasi toen dit gebouw werd bezet door demonstranten in het kader van de montagsdemonstrationen.

De demonstranten waren de DDR zat en vooral de Stasi die de boel stevig onderdrukte d.m.v. spionage van burger naar burger, post openmaakte om te kijken of iemand geen “staatsvijand” was en meer van dat soort onzin. (op de foto een handtas met camera om heimelijk foto’s mee te maken)

En in dit (inmiddels) museum kun je nu dus zien hoe de Stasi probeerde de boel eronder te houden en hoe de laatste maanden van de DDR verliepen en waarbij er honderdduizenden mensen in Leipzig de straat op gingen vanaf 04-09-1989 tegen dit onrecht. En met succes.. op 09-11-1989 storte (na een bijzondere persconferentie van Günter Schabowski) de DDR in elkaar en ging de grens tussen oost en west plat.

Op http://www.runde-ecke-leipzig.de/ staat meer info over deze bijzondere plek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch