Auschwitz concentratiekamp

Tja… wat zullen we nog moeten zeggen over het vernietigingskamp Auschwitz? Eigenlijk zou het niet nodig moeten zijn om er nog iets aan uit te leggen… dus we houden het bij de koude cijfers die meer dan voldoende zeggen:

Naar schatting werden ongeveer 1,3 miljoen mensen naar Auschwitz gedeporteerd, onder wie circa 1,1 miljoen Joden, 140 duizend Polen, 23 duizend zigeuners, 15 duizend Russische krijgsgevangenen en ruim 25 duizend slachtoffers van andere afkomst.

Van de 1,3 miljoen gedeporteerden overleefden ongeveer 1,1 miljoen Auschwitz niet. Onder de slachtoffers bevonden zich ongeveer 1 miljoen Joden, 70 duizend Polen, 21 duizend zigeuners, vrijwel alle Russische krijgsgevangenen en ruim 10 duizend slachtoffers van andere afkomst.

Auschwitz is op 27 januari 1945 bevrijd door troepen van het Russische Rode Leger. De kampen (het zijn er dus meerdere, te weten: Auschwitz I (ten zuidwesten van de stad), Auschwitz II-Birkenau (ten westen van de stad), Auschwitz III-Monowitz (ten oosten van de stad) en tevens tientallen subkampen bestaan voor een groot gedeelte nog steeds en zijn nu te bezoeken als herdenkingsplek.

Als je gaat: neem de tijd. Je hebt minimaal een dag nodig om een beetje een beeld te krijgen dus ga vroeg en boek een tour zo vroeg mogelijk in de ochtend om ook de nodige uitleg te krijgen wat je nu eigenlijk ziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_NLDutch